'Ağırlıklı Ortalama Sermaye Maliyeti (WACC)' nedir?



Ağırlıklı ortalama sermaye maliyeti (WACC), her bir sermaye kategorisinin orantılı olarak ağırlıklandırıldığı bir firmanın sermaye maliyetinin bir hesaplamasıdır .
Ortak hisse senedi, tercih edilen hisse senedi, tahviller ve diğer uzun vadeli borçlar dahil olmak üzere tüm sermaye  Seo hizmeti  kaynakları bir WACC hesaplamasına dahil edilir. Bir firmanın WACC'si, özkaynak artışında beta ve getiri oranı olarak artar, çünkü WACC'deki bir artış, değerlemede bir düşüş ve riskte bir artış anlamına gelir.
WACC'yi hesaplamak için, her bir sermaye bileşeninin maliyetini orantılı ağırlığıyla çarpın ve sonuçların toplamını alın. WACC'yi hesaplama yöntemi aşağıdaki formülde ifade edilebilir:
Ağırlıklı Ortalama Sermaye Maliyeti (WACC) Formülü
Burada:
eşitlik içinde = maliyet Re
Rd = borç maliyeti
E = firmanın sermaye piyasa değeri
D = firmanın borç piyasa değeri
V = E + D = firmanın finansman (sermaye ve borç) toplam piyasa değeri
E / V = özkaynak
D / V = ​​finansman finansman yüzdesi
Tc = kurumlar vergisi oranı
Formül Elemanlarının Açıklaması
Hisse sermayesi teknik olarak açık bir değere sahip olmadığı için, özsermayenin (Re) maliyeti hesaplanması biraz zor olabilir. Şirketler borçlarını ödediğinde, ödedikleri miktar, borcun, borcun büyüklüğüne ve süresine bağlı olduğu önceden belirlenmiş bir faiz oranına sahiptir, ancak değer nispeten sabittir. Öte yandan borçtan farklı olarak, özsermayenin şirketin ödemesi gereken somut bir fiyatı yoktur. Ancak bu, hiçbir öz sermaye maliyeti olmadığı anlamına gelmez.
Hissedarlar, bir şirketteki yatırımlarına belirli bir getiri elde etmeyi bekledikleri için, hisse sahiplerinin istenen getiri oranı şirketin bakış açısından bir bedeldir, zira şirket bu beklenen getiriyi vermezse, hissedarlar hisselerini satmaya devam edecektir. Bu, hisse fiyatında ve şirketin değerinde bir azalmaya yol açar. Öyleyse, özkaynak maliyeti, bir şirketin yatırımcılarını tatmin edecek bir hisse fiyatını korumak için harcayacağı miktardır.
Öte yandan borç maliyetinin hesaplanması (Rd) nispeten basit bir süreçtir. Borç maliyetini belirlemek için, bir şirketin borcu üzerinde ödeme yaptığı piyasa oranını kullanırsınız. Şirket, piyasa fiyatından başka bir fiyat ödüyorsa, uygun bir piyasa oranını tahmin edebilir ve bunun yerine hesaplamalarınızda kullanabilirsiniz.
Ödenen faizler üzerinde, genellikle şirketlerin  Kurumsal Seo  menfaatlerine uygulanan vergi indirimleri bulunmaktadır. Bu nedenle, bir şirketin borcunun net maliyeti, vergi indirimi yapılan faiz ödemelerinin bir sonucu olarak ödediği faiz tutarıdır. Bu nedenle borcun vergi sonrası maliyeti Rd'dir (1 - kurumlar vergisi oranı).
Geniş anlamda, bir şirket varlıklarını borç yoluyla ya da eşitlikle finanse eder. WACC, her biri belirli bir durumda orantılı kullanımıyla ağırlıklandırılan bu tür finansman maliyetlerinin ortalamasıdır. Bu şekilde ağırlıklı ortalama alarak, bir şirketin finanse ettiği her bir dolar için ne kadar borcu olduğunu belirleyebiliriz.
Borç ve öz sermaye, bir şirketin sermaye fonunu oluşturan iki bileşendir. Kredi verenler ve hissedarlar, sağladıkları fonlara veya sermayeye belirli getirileri almayı bekleyeceklerdir. Sermayenin maliyeti, sermaye sahiplerinin (veya hissedarların) ve borç sahiplerinin bekleyeceği getiri olduğundan, WACC, her iki hissedarın (hisse senedi sahipleri ve borç verenler) alacağı geri dönüşü gösterir. Bir başka deyişle, WACC bir yatırımcının bir şirkete yatırım yapma riskini ele geçirme fırsat maliyeti.
Bir firmanın WACC firması için gereken genel getiri. Bu nedenle, şirket yöneticileri, birleşme ve diğer genişlemeci fırsatların ekonomik fizibilitesinin belirlenmesi gibi kararlar almak için WACC'yi dahili olarak kullanacaklardır. WACC, genel firmanınkine benzer risk taşıyan nakit akışları için kullanılması gereken iskonto oranıdır.
WACC'yi anlamaya yardımcı olmak için, bir şirketi para havuzu olarak düşünmeye çalışın. Para havuza iki ayrı kaynaktan giriyor: borç ve hakkaniyet. Ticari faaliyetlerle elde edilen kazançlar üçüncü bir kaynak olarak değerlendirilmez, çünkü bir şirket borcu ödedikten sonra, hissedarlar adına hissedarlara (temettü şeklinde) iade edilmeyen kalan paraları tutar.
Kredi verenlerin bir firmaya borç verdikleri paranın% 10'unu iade etmelerini talep ettiklerini ve hissedarların şirkette sahip olmalarını sağlamak için yatırımlarında asgari% 20'lik bir getiri talep ettiklerini varsayalım. Ortalama olarak, şirketin para havuzundan finanse edilen projeler, borç ve sermaye sahiplerini tatmin etmek için% 15 oranında geri dönmek zorunda kalacak. % 15'i WACC'dir. Eğer havuzdaki tek para borç sahipleri için 50 $ ve hissedarların yatırımlarında 50 $ olsaydı ve şirket borç verenlerin ve hissedarların geri dönüş beklentilerini karşılamak için 100 $ 'lık bir projeye yatırım yaptıysa, projenin 5 dolarlık bir getiri elde etmesi gerekiyordu. Şirketin borç verenleri için her yıl ve şirket hissedarları için yılda 10 dolar. Bu, yılda 15 dolar veya% 15 oranında WACC tutarında toplam getiri gerektirecektir.
Ağırlıklı Ortalama Sermaye Maliyeti Kullanımı (WACC)
Menkul kıymet analistleri, yatırımların değerini değerlendirirken ve hangisinin takip edileceğini belirlerken, WACC'yi sıklıkla kullanır. Örneğin, indirgenmiş nakit akışı analizinde, bir işletmenin net bugünkü değerini elde etmek için WACC'yi gelecekteki nakit akışları için iskonto oranı olarak kullanabiliriz. WACC ayrıca, hangi şirketlerin ve yatırımcıların ROIC performansını ölçebildiğine karşı bir engel oranı olarak kullanılabilir. Ekonomik katma değerli (EVA) hesaplamaları gerçekleştirmek için WACC gereklidir.
Yatırımcılar, WACC'yi bir yatırımın peşinde koşmaya değer olup olmadığını gösteren bir gösterge olarak kullanabilirler. Basitçe söylemek gerekirse, WACC, bir şirketin yatırımcıları için getiri sağladığı minimum kabul edilebilir orandır. Bir yatırımcının bir şirketteki yatırımına ilişkin kişisel getirilerini belirleek için, WACC'yi şirketin getiri oranından çıkarmanız yeterlidir.
Örneğin, bir şirketin% 20'lik getiri sağladığını ve% 11'lik bir WACC'ye sahip olduğunu varsayalım. Bu, şirketin yatırım yaptığı her bir dolar için% 9'luk getiri elde ettiği anlamına gelir. Diğer bir deyişle, harcanan her bir dolar için şirket dokuz sent değer yaratıyor. Öte yandan şirketin geri dönüşü WACC'den az ise, şirket değer kaybediyor. Bir şirketin% 11'lik getiri ve% 17'lik bir WACC varsa, şirket harcanan her bir dolar için altı sent kaybediyor ve bu da potansiyel yatırımcıların paralarını başka bir yere koymanın en iyi yolu olacağını gösteriyor.
WACC, yatırımcılar için faydalı bir gerçeklik kontrolü işlevi görebilir; Ancak, ortalama yatırımcı, WACC'yi hesaplama sıkıntısına nadiren gidecektir çünkü çok detaylı şirket bilgisi gerektiren karmaşık bir ölçümdür. Bununla  Seo uzmanı birlikte, WACC'yi hesaplayabilmek yatırımcıların aracı kurum analistlerinin raporlarında gördüklerinde WACC ve önemini anlamalarına yardımcı olabilir.
Ağırlıklı Ortalama Sermaye Maliyeti Sınırlamaları (WACC)
WACC formülü gerçekte olduğundan daha hesaplamak için daha kolay görünüyor. Formülün özkaynak maliyeti gibi belirli unsurları tutarlı değerler olmadığından, farklı taraflar farklı nedenlerle bunları farklı şekilde rapor edebilirler. Bu nedenle, WACC genellikle bir şirkete değerli bir bakış açısı sunarken, bir şirkete yatırım yapıp yapmamaya karar verirken diğer ölçümlerle birlikte kullanmalıdır


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bilgilendirici Metin nedir:

Axilla nedir?